Vegetarische harira

Soep van Marokkaanse oorsprong; niet veel werk en erg smakelijk. Oorspronkelijk wordt hij vaak met lamsvlees bereid, maar deze vegetarische versie is ook buitengewoon lekker.

Aantal personen:

4

 Bereidingstijd:

25min, naast de week en kooktijd van de kikkererwten

Categorie:

Soep

 

Introductie

Over dit recept

Harira is een soep waarvan de oorsprong in Marokko ligt. Van Oudsher wordt harira vaak gemaakt tijdens ramadan; de soep wordt dan genuttigd wanner de zon ondergaat, met dadels en honingkoekjes. ‘Klassieke’ harira wordt gemaakt met linzen, maar kikkererwten worden ook vaak als basis gebruikt. Zoals dat gaat met klassiekers bestaan er ongelooflijk veel variaties; wel of geen koriander, wel of geen vlees, citroen erbij, of juist niet. Er gaat over het algemeen wel een deegwaar doorheen, of rijst. Wij maken hier een simpele versie, waarbij het lekker is om er brood bij eten.

Ingrediënten

  • 300 gr kikkererwten, geweekt en gekookt
  • 2 blik  gepelde tomaten
  • 2 ui, gesnipperd
  • 5 el olijfolie
  • 2 wortels, in de lengte doormidden en dan in schijfjes
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1/2 tl komijn poeder
  • 1/2 tl koriander poeder
  • flinke snuf geelwortel
  • 1 el harissa
  • 1/2 liter bouillon
  • 1 tl suiker
  • zout, Versgemalen peper
  • citroensap (desgewenst)
  • verse koriander

Verwarm de olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin ui totdat hij zacht wordt, Voeg dan de wortel en bleekselderij toe en fruit deze al roerend een paar minuten mee. Voeg specerijen toe en laat goed meewarmen zodat de geur loskomt. Voeg dan de tomaten en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat het minstens een halfuur sudderen, oppassend dat er niet teveel vocht verdampt. Voeg de gare kikkererwten toe en laat die een kwartier meekoken. Proef de soep en breng op smaak met peper, zout suiker en eventueel citroensap. Bestrooi de soep met verse koriander.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!