Bietenhummus

Bietenhummus is een westers derivaat van échte hummus, maar daarmee niet minder lekker. Het is een kleurrijk, en bijzonder lekker, alternatief voor een ‘normale’ versie.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

2 uur

Categorie:

Borrel

Introductie

Over dit recept

Deze hummus is spectaculair van kleur door de toegevoegde biet. Bieten hebben van zichzelf niet een heel uitgesproken smaak, zodat er kwistig met zout en citroen moet worden omgegaan. We gebruiken hier gedroogde kikkererwten en garen de bieten in de oven voor een intensere smaak. Bij weinig tijd kan natuurlijk toevlucht genomen worden tot een blik kikkererwten en voorgekookte biet. Het is echt belangrijk om goed te proeven bij deze hummus.

Ingrediënten

  • 125 gr gedroogde kikkererwten

  • 1 grote of 2 kleine bieten

  • 1 teen knoflook

  • 1 sjalot

  • 2 el kappertjes

  • citroensap

  • olijfolie

  • zout en versgemalen peper

Week en kook de kikkererwten. Rol de biet(en) in aluminiumfolie en leg ze anderhalf uur in een oven op 180 graden. Giet de kikkererwten af, maar bewaar wat van het kookvocht. Snijd de teen knoflook heel fijn of doe hem in een knijper of, nog beter, stamp hem met wat zout in een vijzel tot een zalfachtige substantie. Haal het buitenste laagje van de bieten af en snijd ze in grote stukken. Doe knoflook, kikkererwten, sjalot en biet in een keukenmachine en draai totdat het een puree is geworden. Voeg kappertjes, citroensap, een flinke scheut olijfolie, een theelepel zout en wat versgemalen peper toe. Wanneer de hummus te dik is kan wat kookwater van de kikkererwten worden toegevoegd. Proef en voeg citroensap en/of zout naar smaak toe. Garneer met wat bieslook of peterselie; het groen en paars steken prachtig tegen elkaar af.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!