Kikkererwten met ui en gember

Een van oorsprong Pakistaans gerecht; donker van kleur en vol van smaak. Lekker met brood en een salade en dan heb je in een handomdraai een hele maaltijd op tafel staan.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

20 m (naast de voorbereidingstijd voor kikkererwten)

Categorie:

Hoofdgerecht

Introductie

Over dit recept

Dit heerlijke een recept vindt zijn oorsprong in Pakistan. Het is heel geurig en mooi donker van kleur door de gebruikte specerijen. Het wordt meestal met brood gegeten. Wanneer er nog een groentegerecht bij wordt gedaan heb je een voedzame maaltijd. We koken zelf de kikkererwten omdat dat nou eenmaal lekkerder is. Het kan natuurlijk ook met kikkererwten uit blik worden gemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor het komijn- en korianderzaad; je kúnt het ook in poedervorm gebruiken, wat natuurlijk een stuk sneller is. Houd de smaak dan goed in de gaten, omdat die minder intens zal zijn, en voeg desnoods iets meer specerijen toe.

Ingrediënten

  • 200 gr kikkererwten, geweekt
  • 3 tl komijnzaad
  • 3 tl Korianderzaad
  • 2 rode pepers, zaadjes verwijderd
    olie
  • 2 grote uien, gepeld en fijngesneden
  • 6 cm verse gember, geschild en in dunne streepjes gesneden
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kruidnagelpoeder
  • 1 1/2 tl zout
  • 1 1/2 tl mangopoeder, eventueel te vervangen door sumac of citroensap

Kook de kikkererwten in ruim water gaar en bewaar het kookvocht. Doe pepertjes en komijn en koriander in een droge koekenpan en rooster alles terwijl je regelmatig roert, tot het iets donkerder van kleur is geworden. Laat het even afkoelen en maal het dan fijn in een koffie- of specerijen molen.

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de uien. Wanneer ze zacht zijn geworden kan de fijngesneden gember erbij. Bak een paar minuten alvorens de kikkererwten (zonder vocht), het specerijenmengsel en de overige ingrediënten toe te voegen. Laat dit alles onder voortdurend roeren goed doorwarmen. Voeg dan een paar deciliter van het kookvocht toe en laat nog ongeveer 10 minuten of laag vuur sudderen. Wanneer het te droog dreigt te worden moet nog wat kookvocht of water worden toegevoegd.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!