Kikkererwtenflan

We blijven zoeken naar het meest perfecte recept van flan met kikkererwtenmeel, deze staat tot nu toe op nummer één!

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Na het maken en eten van karantita leek het logisch om ook een zoete versie te proberen. In ons huishouden wordt altijd met graagte flan verorberd. Wanneer we Frankrijk zijn wordt altijd een klein vergelijkend warenonderzoek gedaan naar de lokale flan producenten. Flan in in feite een hele dikke custard. Maar bij het woord custard dient de mens direct waakzaam te worden. Een goede custard wordt bereid met eieren (soms alleen de dooiers) melk en/of room en een bindmiddel; bloem of maizena. Een minder goede custard wordt bereid met custardpoeder, een mengsel van maizena en anato. Ook met melk en custardpoeder kan een zeer troostrijke flan worden gemaakt, maar je mist toch de smaak van de eieren. Maar goed hier maken we een flan op basis van kikkererwtenmeel. Een voordeel is dat het meel al een lichtgele kleur heeft, wat zorgt voor een mooi gekleurd resultaat.

Ingrediënten

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1, 2 l melk of een combinatie melk en room voor een smaakrijker resultaat
  • vanillesuiker

Bereid een schaal voor door hem licht met olie in te smeren. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef het meel en klop er met behulp van een klein deel van de melk een zalfachtige substantie van. Voeg de eieren en vanillesuiker en gewone suiker toe en klop nog eens goed door, alvorens de rest van de melk erdoorheen te roeren. Doe het geheel in een pan en breng op een zacht vuur al roerend aan de kook. Het zal langzaamaan dik worden. Wanneer het egaal dik is, alles in de voorbereide vorm gieten en de vorm in de oven plaatsen. Bak de flan in ongeveer 30 minuten of totdat hij een mooie donkere bovenkant heeft. Helemaal afgekoeld is ie het lekkerst….

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!