Ovenschotel met tomaat en yoghurtsaus

De kleine tomaatjes en de yoghurtsaus geve dit gerecht een zomerse touch. Om het visueel iets aantrekkelijker te maken hebben wij hier twee verschillende kleuren kikkererwten gebruikt.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

1 uur (naast de week-en kooktijd van de kikkererwten)

Categorie:

Hoofdgerecht

Introductie

Over dit recept

Ook Yotam Ottolenghi is dol op de kikkererwt. Hij is er natuurlijk mee opgegroeid, maar hij blijft enorme fan van deze peulvrucht zoals onder andere blijkt uit zijn stukjes in de Guardian. We hebben een van de gerechten, een klein beetje aangepast, uitgeprobeerd. Heerlijk! bovendien snel en makkelijk (wanneer je alle ingrediënten al in huis hebt….)

Ingrediënten

  • r200 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 500 gr gare erwten)

  • 6 teen knoflook, heel

  • 4 cm verse gember, fijngesneden

  • 4 rode chili pepers, pitjes verwijderd en in de lengte doormidden

  • 1 el tomaten puree

  • 2 el komijnzaad

  • 2 el Korianderzaad 

  • ½ tl geelwortelpoeder

  • ½ tl chilli vlokken

  • 2 tl paprikapoeder

  • 1 tl suiker

  • 150 ml olijfolie

  • zout

  • 400 g kleine roma tomaatjes 

    Voor de saus:

  • 8 el muntbladeren, fijngesneden

  • 8 el koriander blad, fijngesneden

  • 200 ml Griekse yoghurt

  • 1 el citroensap

  • 1 sjalot

  • zout

    4 pita broodjes 

Verwarm de oven voor op  180C. Wij gebruikten voor de kikkererwten een mengsel van zwarte en witte voor een iets spannender eindresultaat. Voor de smaak maakt het niet heel veel uit. Bij weinig tijd kunnen natuurlijk ook twee blikken worden gebruikt. Vermeng alles behalve de tomaten en een grote ovenvaste schaal. Zet deze afgedekt met een deksel of aluminium folie 45 minuten in de oven. Roer af en toe en voeg 15 minuten voor het eind de tomaten toe en roer die ook goed door de andere ingrediënten. In totaal moet het ongeveer een uur in de oven staan. De witte tenen knoflook zijn dan mooi geel geworden door de kurkuma.

Maak ondertussen de saus door munt, koriander citroensap, sjalot, yoghurt en wat zout in een kommetje door elkaar te roeren. Dit kan ook goed in een keukenmachine.

Serveer met een pitabroodje en een salade.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!