Kikkererwtensalade

Dit zomers ogende gerecht combineert kikkererwten met sperziebonen. Het ziet er aantrekkelijk uit, is makkelijk van te voren te maken en daarmee ook ideaal voor een picknick.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

30 min (naast de voorbereidingstijd voor kikkererwten)

Categorie:

Bijgerecht

Introductie

Over dit recept

Deze salade is erg lekker als lunch, maar met wat gebakken aardappeltjes ook geschikt als avondeten. Vervang de ansjovis door wat extra kappertjes voor een vegetarische versie.

Ingrediënten

  • 200 g kikkererwten, ca 12 uur geweekt
  • 200 g sperziebonen, afgehaald en doormidden
  • 1 blikje ansjovisfilets, in stukjes
  • 6 lente-ui, in fijne ringetjes
  • 2 el kappertjes, grote kappertjes fijngehakt
  • 2 el peterselie, fijngesneden
  • 2 el zwarte pitloze olijven, gehalveerd
  • 100 g mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl zout
  • citroensap
  • versgemalen peper

Kook de kikkererwten in ongeveer een uur gaar (zie de Algemene tips voor het bereiden van kikkererwten) en giet ze af.

Kook de boontjes in 3 à 4 minuten in water met een beetje zout erin. Giet de sperziebonen af en meng ze met de ansjovis, uitjes, kappertjes, peterselie en olijven.

Snijd de knoflook, en stamp het met zout fijn in een vijzel tot een pasta. Roer dit door de mayonaise. Voeg deze knoflookmayonaise en de kikkererwten toe aan de sperziebonen. Vermeng goed en breng op smaak met citroensap, en eventueel nog wat zout en versgemalen peper.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!