Frijole-Mole

Deze bonenpuree uit, oorspronkelijk, Mexico wordt met allerhande verschillende bonen gemaakt. Niet verrassend gebruiken ij hier kikkererwten met een erg geslaagd resultaat.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

10 min (naast de voorbereidingstijd voor kikkererwten)

Categorie:

Borrel

Introductie

Over dit recept

Frijolemole is een ‘bonenpuree’, hier gemaakt met kikkererwten. Voor ons eerder nog onbekend, maar erg lekker! Een goede tegenhanger voor de pupulaire hummus.

Ingrediënten

  • 175 g gedroogde kikkererwten, ca 12 uur geweekt
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • ¼ tl zout
  • limoensap
  • 1 chilipeper, fijngesneden
  • 3 lente-ui, in dunne ringetjes
  • 1 grote tomaat, in kleine stukjes
  • 2 el crème fraiche
  • 3 el peterselie, fijngehakt
  • tabasco

Kook de kikkererwten in ongeveer een uur gaar (zie de Algemene tips), of gebruik kikkererwten uit blik. Fruit de ui in de olie. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en laat nog een paar minuten sudderen.

Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het kookvocht. Doe ze in de keukenmachine met zout en het ui-knoflook mengsel. Voeg naar smaak limoensap toe en draai tot de massa de consistentie van hummus heeft. Eventueel kan nog wat kookvocht van de kikkererwten erbij worden gedaan als het mengsel te dik is.

Doe de puree in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Breng op smaak met tabasco en zout.

Lekker als borrelhap, maar ook als broodbeleg.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!