Birmaanse tofu

Dit is helemaal geen tofu, maar zo wordt het wel genoemd. Zijdezachte blokjes gemaakt van kikkererwtenmeel, te verwerken in salades en lekker op brood.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

1 u 30 min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Birmaanse tofu heeft weinig met tofu (waarbij kaas wordt gemaakt van sojamelk) te maken. Het kan echter op dezelfde manier als tofu worden gebruikt; door salades, op een broodje. De bereiding lijkt op die van socca (Zuid-Frankrijk) en panelle (zuid-Italië). De toepassing is echter anders en de smaak verfijnder.

Ingrediënten

    • 150 gr kikkererwtenmeel

    • 1 tl zout

    • 1/4 tl kurkuma

    • 700 ml water

    • (rijst)azijn
    • olie
    • zout en versgemalen peper
    • 1 lenteui
    • chilipeper
    • sesamzaad
    • verse koriander

    Vet een platte glazen vorm in met een dunne laag neutrale olie. Breng de de helft van het water in een pan aan de kook. Maak met de andere ingrediënten een dun glad beslag. Dat gaat het makkelijkste met een handmixer. Voeg het beslag al roerend toe aan het kokende water. Blijf roeren terwijl het dik wordt. Laat een minuut of vijf garen terwijl je blijft roeren. Stort dan de ‘pudding’ in de geprepareerde schaal en laat drie kwartier of langer opstijven. Nu kan de tofu worden gesneden en worden gebruikt. Een heel verrassende en lekkere manier is in een salade.

    Maak een sausje van (rijst)azijn, olie, peper en zout en roer dat voorzichtig door de in stukken gesneden tofu. Besprenkel dat met een fijngesneden lenteuitje, wat dungesneden cilli, wat sesamzaad en een beetje koriander. Heel bijzonder en erg lekker!

    Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!