Asure

Aan dit ‘toetje’ zijn zeer veel verhalen verbonden. Het staat onder vele namen bekend, één daarvan is pudding van Noach. Toen Noach weer aan land kwam met de Ark zou hij dit gerecht bereid hebben.

Aantal personen:

10

Bereidingstijd:

1 uur 30 min (naast weektijd van kikkererwten en bonen)

Categorie:

Zoet

 

Introductie

Over dit recept

Asure (ook wel ashure) is een bijzonder oud gerecht waaraan vele tradities zijn verbonden. Het wordt door vele moslims op de 10e dag van de Muharram (de eerste maand van de Islamistische kalender) gegeten, de dag van Asure. Asure betekent ook letterlijk tiende. Ook staat het bekend onder de naam ‘pudding van Noach’. Noach zou dit gerecht hebben bereid nadat hij weer aan land kwam op de berg Ararat.
Veel andere belangrijke gebeurtenissen zouden op dezelfde dag plaats hebben gevonden (of worden in ieder geval herdacht op deze dag); dat Mozes de Rode Zee overstak, dat Ismaël, Abrahams zoon, werd geboren en zo nog wel een paar beslissende gebeurtenissen. Gewoonlijk wordt het gerecht in grote hoeveelheden bereid om uit te delen aan armen, maar ook aan vrienden, buren, en collega’s ongeacht welk geloof de ontvanger aanhangt. Er bestaan enorm veel verschillende recepten, waarbij het niet ongewoon is wanneer er hoeveelheden voor 40 persoenen worden gegeven.
Er valt nog veel meer te vertellen over een gerecht met een zo rijke historie. Alleen al over de ingrediënten bestaan  uiteenlopende meningen, variërend van dat er precies zeven/tien/ twaalf/eenentwintig verschillende bestanddelen in gaan. De basis bestaat uit granen en gedroogde bonen (en kikkererwten). Dan bestaat er een enorm scala aan toevoegingen aan gedroogd fruit en noten. Als smaakmakers wordt vaak kaneel, maar ook sesam, anijs, kruidnagel en piment gebruikt. In Armenië is het een traditioneel gerecht voor nieuwjaarsdag. Het heeft ook wel iets, ook kwa ‘blok op de maag’ gevoel, van Christmas pudding. We hebben hier het recept voor een vrij klassieke bereiding. We hebben er op het laatst appel is stukjes doorgedaan; dat geeft het een fris effect wat de pudding wel kan gebruiken. Wij vinden hem warm verreweg het lekkerst. Decoreer het met granaatappel-  en pijnboompitten.
Vervang gerust de burgul door tarwe, of voeg andere gedroogde vruchten of noten toe. Dit is een basisrecept om op te variëren.

Ingrediënten

  • 115 gr kikkererwten
  • 100 gr witte bonen ( gedroogd)
  • 200 gr burgul
  • 125 gr rondkorrelige rijst
  • 1/2 el zout
  • 200 gr suiker
  • 200 ml melk
  • 200 ml room
  • 100 gr rozijnen
  • 100 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr gedroogde vijgen
  • 100 gr amandelen
  • 75 gr walnoten
  • 75 gr pijnboompitten
  • 75 gr pistachenoten
  • 30 ml rozenwater
  • 1 granaatappel

Week, apart van elkaar, kikkererwten, bonen, burgul en rijst gedurende een nacht. Kook kikkererwten en bonen apart van elkaar gaar; de bonen hebben ongeveer drie kwartier nodig, de kikkererwten iets langer. Pureer bonen en kikkererwten, zodanig dat het een grove substantie wordt. Dit kan met een stampot-stamper bijvoorbeeld, of pulserend in een keukenmachine. Het moet geen zalf worden!
Laat rijst en burgul in ruim water ongeveer 30 minuten koken. Giet af en voeg daarna de kikkererwten- en bonenpulp toe met de melk, de room en het zout. Roer goed en laat ongeveer 20 minuten koken. Zorg dat het niet aanbrandt; voeg eventueel nog wat water of melk toe.
Was de rozijnen, snijd de abrikozen, de vijgen, de amandelen en walnoten  in kleine stukjes. Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Voeg dan alle ingrediënten, behalve de granaatappel pitten en een deel van de pijnboompitten, toe aan de kokende massa en roer alles goed door elkaar.
Snijd de granaatappel doormidden, over ‘de buik’, en klop er met een pollepel alle pitten uit. Serveer bij voorkeur warm in kleine schaaltjes (het is nogal machtig…) en bestrooi met de granaatappelpitten en de rest van de pijnboompitten. Het kan, zoals gezegd, ook koud worden gegeten, maar de smaken komen dan iets minder goed tot hun recht.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!