Roti

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Roti, of chapati, is alweer zo’n recept waar honderden variaties van bestaan. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat dergelijke platte broden al ruim 9000 jaar worden gemaakt. In de basis is het een ongerezen platbrood dat wordt gemaakt van volkorenmeel. Met de emigrantie van hindoestanen naar Suriname is ook de roti meegekomen. De roti die wij in Nederland kennen hebben dan vaak ook een Surinaamse oorsprong. In Suriname is het meer gebruikelijk om kikkererwtenmeel te gebruiken bij de bereiding van roti dan in India. Er wordt een basisdeeg gemaakt van meel, water en een beetje zout. Daarmee kan eindeloos worden gevarieerd door middel van toevoegen van kruiden aan het beslag, de dikte van de roti, het serveren (al dan niet met veel ghee) etc.etc. Hier volgt een basis recept. Lekker met bijvoorbeeld een frisse wortel-yoghurt salade.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem, plus extra om het deeg uit te rollen
  • 300 gram kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 1 tl zout
  • 3 tl bakpoeder
  • ca 250 ml water

Zeef bloem, kikkererwtenmeel, zout en bakpoeder boven een kom. Voeg het water toe zodat er een zacht, maar niet kleverig, deeg ontstaat. Kneed dit zo’n 10 minuten. Vorm er dan 8 ballen van en leg die in een kom die wordt afgedekt met een vochtige theedoek of met vershoudfolie. Laat 30- 60 minuten staan. Zet een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur. Houd een schone theedoek, tot een prop gevormd, bij de hand.

Rol een deegbal uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een doorsnee van 18 tot 20 cm. Gooi dit in de pan en laat 45 seconden bakken en draai hem dan om om de andere kant ook 45 seconden te bakken. Er verschijnen roodbruine vlekken op het broodje. Wanneer het brood opbolt wordt het met de prop terug in de pan geduwd. Bak het brood nu 30 seconden aan weerszijden, dan 20 en dan 10. Haal het dan uit de pan en houd het warm tussen twee borden. Eventueel kunnen ze iets langer warm gehouden worden in een matig warme oven.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!