Kikkererwten en aubergine uit de oven

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Kikkererwten en aubergines staan beiden bekend om hun veelzijdigheid.  Het verbaast dan ook niet dat ze ook heel goed met elkaar zijn te combineren. In het hele Middellandse Zeegebied zijn er recepten te vinden die deze groenten met succes in een gerecht gebruiken. Hoewel een heel lekkere combinatie, is het nogal een uitdaging het er ook aantrekkelijk uit te laten zien. Twee keer beige is nou eenmaal niet vreselijk spannend.  hier lossen we het op door het wat groenen kruiden op het laatst overheen te strooien. Ook zouden er wat kleine tomaatjes, door midden gesneden, aan kunnen worden toegevoegd voordat de schaal de oven in gaat. Onderstaand recept komt uit Griekenland en staat daar bekend onder de naam Melitzana Asada.

Ingrediënten

  • 200 gr gedroogde kikkererwten, geweekt

  • 2 uien, fijngesneden

  • 1 teen knoflook, fijngesneden of uit de knijper

  • 2 aubergines

  • 3 el olijfolie

  • zout en versgemalen peper

  • verse groene kruiden als garnering; peterselie bieslook of basilicum

Fruit de uien totdat ze min of meer doorzichtig zijn geworden in de olijfolie, voeg dan de knoflook toe. Als het lekker gaat ruiken worden de kikkererwten toegevoegd en zoveel water dat alles net onderstaat. Voeg wat zout toe en laat op een zacht vuur koken totdat de kikkererwten gaar zijn. Wanneer er nog veel vocht op de erwten ligt zet je het vuur hoger totdat er een dikkige saus overblijft. Rooster ondertussen de aubergines. Het lekkerste is het om dat direct boven de vlam van het gasfornuis te doen en ze regelmatig te keren. Het vruchtvlees wordt gaar en de buitenkant verbrandt een beetje. Schep het vruchtvlees uit de geblakerde schil en pureer het. Zo krijg je een lekker rokerige smaak aan het gerecht. Ze kunnen echter ook goed in de oven worden geroosterd. Onder de grill moeten ze regelmatig worden gekeerd. In de oven op zo’n 180 garden duurt het iets langer, reken voor grote aubergines ongeveer een uur.

Vermeng de auberginepuree met de gare kikkererwten en de saus en vermeng goed. Proef op zout en doe het dan in een goed ingevette ovenschaal. Zet de schaal een halfuur in een voorverwarmde oven (180 graden). De bovenkant moet een beetje donkerder van kleur zijn geworden. Bestrooi met de kruiden en serveer direct. Lekker met wat gebakken courgettes, of een salade van , bijvoorbeeld, koolrabi.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!