Bloemkool curry met kikkererwten

Dit is een snel en bijzonder smakelijke vegan curry. Een ideaal gerecht bij weinig tijd en/of veganistische gasten.

Aantal personen:

4-6

Bereidingstijd:

20 min (naast de voorbereidingstijd voor kikkererwten)

Categorie:

Hoofdgerecht

Introductie

Over dit recept

Er bestaan vele gerechten met de combinatie bloemkool-kikkererwten en dat is natuurlijk niet voor niets; het is nou eenmaal lekker. Dit is een simpel, vegan, gerecht dat snel op tafel staat. De toevoeging van rozijnen aan bloemkool, zoals dat ook wel op Sicilië wordt gedaan en in Noord Afrika, verraadt een mediterrane herkomst. Curry is dus eigenlijk een iets te Indiase naam voor dit gerecht. Wel kunt u, in geval van haast, of in geval van een ontoereikend gevuld keukenkastje, de toevlucht nemen tot een kant en klaar curry-mengsel in plaats van de specerijen zoals ze er nu staan.

Ingrediënten

  • 2 uien, in halve ringen
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 3 el olijflolie
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl geelwortel
  • 1 tl paprikapoeder
  • flinke snuf kruidnagelpoeder
  • 200 gr kikkererwten, geweekt en gekookt
  • 75 gr rozijnen
  • 1/2 liter bouillon
  • zout en versgemalen peper

Verhit de olie in een ruime pan en voeg ui en paprika toe. Voeg, als paprika en ui zacht zijn geworden, de knoflook, specerijen en paprikapoeder toe en roer alles goed door elkaar. Doe dan de bouillon en de rozijnen erbij en aan de kook. Doe de bloemkoolroosjes bij de saus en laat ongeveer 10 minuten koken en roer af en toe. De saus moet een beetje dikkig worden; voeg wat water of bouillon toe wanneer het te droog wordt. Proef op zout en peper (afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid bouillon en de mate van inkoken kan het zouter of minder zout uitvallen). Breng op smaak en serveer met, bijvoorbeeld, rijst erbij om alle saus goed tot zijn recht te laten komen.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!