Falafel

Naast hummus waarschijnlijk de meest bekende bereiding van kikkererwten. Het is net als met oliebollen; ze zijn vers en zelfgemaakt het allerlekkerst.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

45 min (naast de weektijd van de kikkererwten)

Categorie:

Hoofdgerecht

Introductie

Over dit recept

Alweer een ‘klassieke’ bereidingswijze van kikkererwten. In het hele Midden-Oosten worden falafel ballen bereid en gegeten. Ze worden vaak op straat verkocht in een broodje met groenten en saus. Het is verbijsterend om te zien hoevéél groenten, ballen en saus er in één broodje gestopt kunnen worden. Er kan eindeloos mee worden gevarieerd; als hartig hapje tussendoor, in een pitabroodje, als vervanger voor gehaktballetjes. Belangrijk is dat ze worden gemaakt van ongekookte, geweekte kikkererwten. Hier kan dus geen shortcut worden genomen met een blikje kikkererwten. Op de foto is een falafelmaker gebruikt; hierin wordt het deeg afgestreken waarna het schijfje deeg makkelijk uit de falafelmaker kan worden gewipt. Het is net zo makkelijk om er ballen van te rollen met de hand. De consistentie van het deeg is wonderlijk los; toch blijven de ballen goed in model wanneer ze in de frituur zijn gegooid.

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde kikkererwten

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • 2 el gemalen koriander

  • 2 tl gemalen komijn

  • zout en versgemalen peper

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • Pitabroodjes, ijsbergsla en saus (van bijvoorbeeld Griekse yoghurt, mosterd, gepureerde knoflook  en zout)

Let op; falafel wordt gemaakt met geweekte kikkererwten. Hier kan dus geen shortcut worden genomen door een blik open te trekken.
Week de kikkererwten een etmaal in een ruime hoeveelheid water. Wrijf de knoflook in een vijzel fijn met een theelepel zout. Snijd de ui in grove stukken en gooi deze op de draaiende messen van de keukenmachine. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en laat draaien tot een homogene massa. Voeg knoflookpasta, koriander, komijn, bloem, bakpoeder en peper naar smaak toe en alles draaien tot een smeuïge pasta. Eventueel kan wat water worden toegevoegd wanneer het er echt te droog uitziet, maar het moet vooral niet te nat worden.

Doe alles in een schaal en laat even met rust. Verhit frituurolie tot 175 graden. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot van de puree. Frituur ze in ongeveer 3 tot 4 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm onder aluminiumfolie of in de oven. Verwarm pita broodjes in broodrooster of oven, vul de onderkant met ijsbergsla, doe hierop een paar falafelballen en vervolgens een saus naar keuze. De ‘ballen’ op de foto zijn meer platte schijfjes; ze zijn gemaakt met een falafel-maker. 

Ook lekker met een rauwkostsalade erbij geduwd in het broodje.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!