Lamstajine met pompoen en zoete aardappel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

2 u, (naast de week en kooktijd van de kikkererwten)

Categorie:

Hoofdgerechten

Introductie

Over dit recept

Een tajine is een pan met kegelvormige deksel. Deze deksel zorgt dat het gecondenseerde water uit het eten weer neerslaat en terug de schaal in stroomt. Tajine is ook de naam voor het gerecht bereid in een tajine (de pan). Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, dit is een recept voor een Marokkaanse variant. Zonder tajine kan dit gerecht ook prima bereid worden, maak dan wel gebruik van een pan met dikke bodem!

Ingrediënten

  • 300 gram gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 750 gr gare erwten)
  • 500 gram lamsstoofvlees, in blokjes
  • 2 el olijfolie
  • 4 tl ras-el hanout
  • 1 grote ui, gensipperd
  • chillivlokken
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 2 cm verse gember, fijngesneden
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 ingelegde citroen, in stukjes
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • ½ flespompoen (of andere pompoen), in blokjes
  • ca 100 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
  • Zwarte olijven, ontpit
  • Verse peterselie
  • Verse koriander
  • Verse munt

Week de kikkererwten ongeveer 12 uur en kook ze gaar (zie Algemene Tips). Doe het vlees, met ras-el hanout en olijfolie in een tajine of pan met dikke bodem. Laat het op laag vuur een beetje sudderen. Voeg de ui, chillivlokken, knoflook en gember, tomatenpuree, ingelegde citroen en kippenbouillon toe. Laat het geheel ongeveer 1,5 uur sudderen en roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg na een uur de zoete aardappel, pompoen en kikkererwten toe. Roer als laatste de abrikozen en olijven door de rest. Serveer met couscous en de verse kruiden.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!