Garbanzos y chorizos

Een gerecht van Spaanse origine een beetje aangepast aan de eisen van onze tijd: supersnel en superlekker!

Aantal personen:

4-6

Bereidingstijd:

25 min

Categorie:

Hoofdgerecht

Introductie

Over dit recept

Zoals de titel al doet vermoeden is dit een recept van Spaanse origine. Het klinkt een stuk interessanter dan ‘kikkererwten met scherpe worst’ waar het gewoon op neerkomt. Er bestaan grote hoeveelheden recepten met kikkererwten en chorizo als twee belangrijkste ingrediënten. We hebben een en ander uitgeprobeerd en vinden in onderstaand recept wat we zochten en verwachtten; een degelijk, verwarmend niet te ingewikkeld recept. Goed pittig, maar dat kan natuurlijk naar eigen inzicht mee worden geëxperimenteerd. De variatie tussen de verschillende gerechten zit hem vaak in het al dan niet toevoegen van tomaten (gepureerd of heel) of het toevoegen van andere ingrediënten zoals bloedworst. Wij willen de lezer daar niet in tegenhouden, maar we zullen hem of haar er ook niet toe aanmoedigen. Ook wordt er soms paprika aan toegevoegd; hetgeen een uitstekend idee lijkt. Een stuk noordelijker, boven de Pyreneeën, wordt ook wel saussice de Toulouse gebruikt. Dat geeft wel een heel ander resultaat omdat saussice de Toulouse meer lijkt op wat wij als verse worst kennen. De vorm is echter veel dunner en veel langer; bij de slager wordt de gewenste lengte met een schaar afgeknipt. Wij houden het hier dus op een goed pittige chorizo.

Ingrediënten

  • 200 gr gedroogde kikkererwten, geweekt
  • 200 gr chorizo, ontveld en in plakjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakje
  • 1 rode peper, pitten verwijderd en in dunne ringtjes
  • 500 gr tomaten, ontveld
  • zout en peper
  • Tomatenpuree (eventueel)

Kook de kikkererwten gaar in water. Fruit de ui in de olijfolie, voeg wanneer de ui glazig is geworden, de chorizo toe. Als het vet uit de worst zijn smaak heeft afgegeven worden knoflook, peper en de fijn gesneden tomaat toegevoegd. Laat alles nog zo’n tien minuten sudderen, onder af en toe roeren. Giet de kikkererwten af, en bewaar het kookvocht. Doe ze bij het worst-ui mengsel en laat nog eens tien minuten op laag vuur pruttelen. Doe naar smaak zout en versgemalen peper erbij. let goed op omdat de worst soms erg zout kan zijn en al veel zout heeft afgegeven aan het gerecht; proeven dus!

Voeg eventueel wat kookwater toe van de kikkererwten. het moet vooral niet te droog worden. Serveer met een kruimige aardappel of met wat tagliatelle. Zorg dan dat de saus ruim uitvalt en voeg eventueel nog wat tomatenpuree en wat water toe. Proef op peper en zout en breng zonodig op smaak.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!