Catalaans kikkererwtengerecht

Wanneer de kikkererwten reeds zijn gekookt (of bij een gebruik van kikkererwten uit blik…) staat dit gerecht snel op tafel. Simpel, voedzaam en lekker.

Aantal personen:

 4 à 6

Bereidingstijd:

30 minuten bereidingstijd+ kooktijd kikkererwten

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Een makkelijk gerecht wat ook goed voor te bereiden is, zodat het vlak voor het serveren alleen nog maar de oven in hoeft. De smaak van de honing moet net waarneembaar zijn en geeft een bijzonder effect.

  • 200 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt
    olijfolie (ca 500 gr gare erwten)
  • 2 uien, in halve ringen 
  • 1 teen knoflook, fijngesneden of geperst
  • 4 rode paprika’s, in stukjes
  • 2 dl rode wijn
  • 1 el  honing
  • 1 tl kaneel
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 150 gram belegen kaas, geraspt

Week en kook de kikkererwten tot ze gaat zijn (zie Algemene Tips). Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de ui en knoflook in de olijfolie. Voeg de stukjes paprika toe en laat deze mee fruiten. Wanneer alles glazig en zacht is kan de wijn, honing en kaneel toegevoegd worden. Laat het geheel  een paar minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met versgemalen peper, zout en eventueel nog wat honing. Voeg de kikkererwten en olijven toe. Meng goed, doe het geheel in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte kaas en zet ongeveer 20 minuten in de oven. Houd de kaas goed in de gaten; die mag niet verbranden.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!