Stoofvlees met kikkererwten

 We hebben niet zo heel erg veel vleesrecepten opgenomen, omdat we zelf niet heel erg dol op vlees zijn en het ook niet willen propageren. Maar het is zo’n klassieke combinatie; vlees en kikkererwten, en ook een lekkere, dat het niet mag ontbreken.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

In het hele Middellandse Zeegebied worden gerechten van stoofvlees met kikkererwten gemaakt. Hieronder een recept uit (joods) Marokko. Het werd doorgaans op vrijdag bereid zodat het op sabbat kon worden gegeten. Het werd dan ook wel koud genuttigd. In ons land past een warme consumptie beter, maar eerlijk gezegd hebben we het ook niet koud geprobeerd. Het is een mooie, simpele bereiding met eenvoudige ingrediënten, en is én heel voedzaam én heel lekker. Maak het zo lang mogelijk van te voren; hoe langer het staat, hoe meer de smaken intrekken en hoe lekkerder het wordt. Het is makkelijk van te voren te maken en is ook makkelijk te maken voor een grotere groep.

Ingrediënten

  • 900 gram runderstoofvlees
  • 3 el bloem
  • olijfolie
  • 300 gram gedroogde kikkererwten, geweekt
  • 1 bol knoflook, alle teentjes gepeld
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Zout en peper
  • 300 gram kerstomaten, doormidden
  • 1 bosje verse koriander, gehakt

Zet een ketel water op het vuur. Snijd het vlees in kleine stukjes ( of laat de slager dat doen wanneer je geen scherp mes in huis hebt). Doe de stukjes in een plastic zakje en voeg de bloem toe en schud alles goed, zodat alles met een dun laagje bloem bedekt wordt. Doe olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg, wanneer het warm genoeg is, zoveel vlees toe als er in een laag in de pan past. Laat rondom bruin worden en haal het dan uit de pan. Doe dit ook met de rest van het vlees.
Doe nu vlees, kikkererwten, knoflook, paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en chilipoeder in een pan. Voeg zoveel kokend water toe zodat alles nét onderstaat. Zet op een laag vuur en kook ongeveer twee uur. Roer af en toe en vul eventueel wat water bij.
Voeg vlak voor het einde zout toe en breng goed op smaak. De saus moet niet te waterig zijn, dus laat het eventueel nog even inkoken. Voeg pas vlak voor het opdienen de tomaatjes en koriander toe zodat het gerecht wat kleur krijgt. Lekker met couscous en een frisse salade.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!