Pakora’s

Deze dingen zijn echt zó lekker! Hier zijn aubergines gebruikt, maar het gaat ook goed met spinaziebladeren, bloemkool, ui, aardappel. Het kikkererwtenmeel zorgt voor een bijzonder smakelijk omhulsel.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

45 min

Categorie:

Bijgerechten

Introductie

Over dit recept

Pakora’s, ook bekend onder namen als, pakoda, pakodi, fakkura, bhajiya, bhajji, bhaji or ponako, zijn populaire snacks in en rondom India. Ze bestaan uit groenten die door een beslag van kikkererwtenmeel worden gehaald, waarna ze worden gefrituurd. In India worden ze veel op straat verkocht. Er zijn ontelbare mogelijkheden en variaties, zowel in de gebruikte groente als in de toevoegingen aan het beslag. Het is een heerlijk voorgerecht, maar ze zijn ook goed inzetbaar als bijgerecht. In dit recept wordt het beslag gemaakt op basis van yoghurt, de gebruikte groente is hier aubergine, maar het is ook bijzonder lekker met bloemkool, spinazie of aardappel

Aubergine pakora's

Ingrediënten

  • 2 deciliter yoghurt

  • 75 gram kikkererwtenmeel

  • 2 theelepels zout

  • 1 tl chilipoeder

  • 1 tl geelwortel

  • 1/2 tl zwarte peper

  • 2 aubergines in plakken van 1/2 cm

Kikkererwtenmeel klontert snel. Het is dan ook het makkelijkst om het beslag te maken zoals je pannenkoekenbeslag maakt. Doe het meel in een kom en voeg een deel van de yoghurt toe. Klop, bij voorkeur met een mixer, tot alle klontjes uit het beslag zijn geroerd. Voeg zonodig nog wat yoghurt toe. Eventuele klontjes kunnen met een lepel tegen de wand van de schaal worden platgeduwd. Wanneer het een glad geheel is geworden kunnen alle andere ingrediënten worden toegevoegd. Roer goed door en laat het beslag dan een uur rusten op een koele plek. Het meel neemt vocht uit de yoghurt op waardoor het beslag dikker wordt. De uiteindelijke consistentie moet iets dikker zijn dan pannenkoekenbeslag, maar dunner dan cakebeslag. Eventueel kan nog wat yoghurt of water worden toegevoegd voordat de groenten erdoorheen worden gehaald.

Verwarm de frituur op de hoogste stand, of doe een flinke laag olie in een koekenpan. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 5mm dik. Haal de plakken door het beslag en gooi ze direct in de frituur. Na een paar minuten de plakken draaien zodat beide zijden mooi goudbruin worden. Dan even laten uitlekken op keukenpapier. Eventueel nog een halfuurtje warm te houden in de oven, maar ze zijn het lekkerst wanneer ze zó uit de frituur op tafel komen. Lekker met bijvoorbeeld een romige risotto en een groene salade.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!