Kikkererwtenkoekjes

Koekjes van kikkererwtenmeel zijn simpel om te maken en lijken wel een beetje op shortbread. Dat de oorsprong in het Midden-Oosten ligt zie je aan het gebruik van kardemom. Hou je daar niet van neem dan kaneel. Pas wel op: het zijn flinke dooreters.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

Het lijkt vreemd; koekjes van kikkererwten(meel). Er bestaan ook heel veel vreemde (lees; niet lekkere) recepten. Maar dit recept is ronduit geweldig. Gasten zullen het hoofdingrediënt niet snel raden terwijl ze door blijven eten van deze simpele koekjes. De oorsponkelijke, Iranese, naam van deze koekjes is nân-e nokhodchi. Ze worden altijd gemaakt voor Nowrouz, het Iraanse nieuwjaars- of voorjaarsfeest

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwtenmeel
  • 125 gram suiker
  • 150 gram boter
  • ca 35 gr water
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • pistachenootjes of amandelen (ongezoet), voor de decoratie

Zeef het kikkererwtenmeel en voeg daarbij suiker en kardemom. Snijd de boter er met twee messen doorheen en voeg zoveel water toe totdat een mooi soepel deeg is gevormd. Rol het deeg in folie of laat rusten in een een kom onder een vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vorm balletjes ter grootte van een walnoot. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Plat ze af en leg bovenop een nootje. Zorg dat de koekjes elkaar niet raken. Bak ze ongeveer 12 minuten, of tot ze heel lichtbruin zijn. Haal ze voorzichtig uit de oven; ze zijn nog zacht en vallen snel uit elkaar wanneer ze nog warm zijn. Laat ze afkoelen op een rekje.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!