Auberginehummus

Echte hummus mag je dit natuurlijk niet noemen, maar het huwelijk tussen aubergine en kikkererwt is lang en goed,  waarvan ook dit recept getuige is.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

40 minuten (naast de voorbereidingstijd van de kikkererwten)

Categorie:

Lunch

 

Introductie

Over dit recept

Echte hummus bestaat uit kikkererwten gepureerd met water citroen en zout. Tahin is een bijna standaard toevoeging (hummus bi tahini), maar je kunt er natuurlijk allerhande groenten doorheen doen. Het is belangrijk om de hummus goed op smaak te brengen met zout en citroensap; zowel kikkererwten als aubergine hebben geen uitgesproken smaak. Toch is de combinatie erg lekker.

Ingrediënten

  • 1 aubergine

  • olijfolie

  • knoflook, in kleine stukjes

  • 100 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 250 gr gare erwten)

  • 4 el tahin

  • citroensap

  • 1 tl sesamolie
    zout

  • versgemalen peper
    50 gr pistachenoten, fijngehakt

    Eventueel 
    200 gr wortels, in reepjes
    pitabroodjes

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in lange plakken, bestrooi ze met een beetje zout en laat 10 minuten uitlekken. Dep de plakken droog, en bestrijk ze met olijfolie en knoflook. Leg ze op een bakplaat met bakpapier, en rooster ze goudbruin. Keer ze om, bestrijk weer met olie, en rooster ook de andere kant goudbruin. Pureer de aubergine met uitgelekte kikkererwten en tahin. Breng op smaak met citroensap, sesamolie, zout en peper. Voeg eventueel wat van het kookvocht, of  water, door de hummus om deze dunner te maken. Roer de noten door de hummus.

Lekker met wortel op bijvoorbeeld een pitabroodje

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!