Kikkererwten in muntsaus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec diam ultricies, scelerisque arcu quis, mattis purus. Morbi tellus nibh, sollicitudin a gravida quis, commodo eget eros.

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

2hrs 45min

Categorie:

Lunch

Introductie

Over dit recept

In India wordt dit gerecht vaak op straat verkocht, met name in Punjab. Het wordt in een grote ronde bak bereid, een zogenaamde paraat. Het gerecht heet daar paraati chana en wordt meestal als tussendoortje gegeten. Het voldoet echter prima als een hoofdgerecht met wat brood of rijst en wat gegrilde groenten of een salade. Het beruik van chana dal geeft het gerecht een iets meer nootachtige smaak en maakt het wat lichter verteerbaar. Wanneer het niet te vinden is kan het ook gemaakt worden met alleen kikkererwten.

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten, geweekt
  • 125 gram chana dal
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el verse gember
  • 3 rode pepers
  • flinke bos munt, alleen de blaadjes
  • 4 el olie
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 500 gram tomaten, ontveld en in  stukken
  • 1 tl zout
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 citroen, sap en rasp

Bewaar wat blaadjes en wat tomaat voor het serveren; dit is een erg lekker recept, maar ziet er van zichzelf niet al te opwindend uit.

Breng de geweekte kikkererwten aan de kook in ruim water en laat een uur op zacht vuur koken. Voeg dan de chana dal toe en laat nog een uur koken. Maak ondertussen een pasta van de knoflook, gember, rode peper en verse munt met een beetje water. Dit gaat het makkelijkst in een blender of keukenmachine, maar kan ook prima met de hand worden gedaan. De pasta wordt nog meegekookt zodat de smaken toch wel worden afgegeven.
Verhit olie on een ruime pan en fruit daarin de uien. Wanneer ze zacht zijn geworden de tomaten toevoegen en onder regelmatig roeren zacht laten worden. Dan gaat het specerijenmengsel erbij. Laat dat een aantal minuten meewarmen en voeg dan de uitgelekte kikkererwten, het zout, koriander, komijn en citroenrasp en -sap toe. Laat ongeveer een kwartier sudderen. Let goed op de hoeveelheid vocht en voeg eventueel nog wat water toe. Proef op zout, citroen en scherpte. Garneer met tomaat en gescheurde muntblaadjes.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!