Karantita

Eigenlijk is dit een soort hartige flan. De oorsprong van het recept ligt in Noord-Afrika, maar er zijn vele variaties bekend. Vol en romig van smaak en daarmee een ideale begeleider van een salade bij een lichte maaltijd.

.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

1 u

Categorie:

Bijgerecht

Introductie

Over dit recept

Karantita, of karane of calentita is (alweer) een gerecht op basis van kikkererwtenmeel. Er zijn (natuurlijk…) overeenkomsten met andere bereidingswijzen. Maar karentita schijnt specifiek in Algerije te worden bereid. Er wordt gevarieerd met ingrediënten; soms gaat er melk doorheen, soms water, soms eieren. Een en ander afhankelijk wat er in huis is. Ook in het oosten van Marokko wordt dit als straatvoedsel verkocht, niet verwonderlijk daar het grenst aan Algerije. In Gibraltar wordt het aan de man gebracht door verkopers die hard Caliente roepen; wat warm betekent en waar het zijn naam aldaar aan ontleent. We hebben verschillende versies uitgeprobeerd; er circuleren heel wat verschillende recepten. Dit is ons favoriete; het is eenvoudig te maken en heel zacht en romig van smaak. 

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwtenmeel

  • 750 ml melk

  • 2 eieren

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 tl komijn poeder

  • 1/2 tl zout

  • Boter

  • komijnzaad

Vet een ronde bakvorm in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef het kikkererwtenmeel en voeg er de gemalen komijn en zout aan toe. Maak met ongeveer eenderde van de melk met behulp van een handmixer een beslag. Wanneer alle klontjes eruit zijn voeg dan de twee eieren toe en mix nog even grondig. Roer er vervolgens de olijfolie en de rest van de melk door. Het is een nogal dun beslag. Giet het beslag in de beboterde vorm en zet hem voorzichtig in de oven. Bak ongeveer 40 tot 45 minuten. De karantita moet niet te donker worden. Bestrooi het oppervlak met komijnzaad en dien direct op. Lekker met een frisse salade als lichte maaltijd. Eventuele restjes zijn ook lekker op brood met een goeie lik harissa erbij.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!