Tips

Kikkererwten bestaan in vele variaties; bruin, groen, zwart en beige. De meest bekende variëteit in Nederland zijn de zogenaamde Kabuli kikkererwten, die iets groter zijn dan de andere soorten en beige van kleur. De kleinere types zijn de Desi-variant en kunnen groen, bruin of zwart zijn. Kwa smaak ontlopen ze elkaar niet zo heel veel; ze zijn inwisselbaar bij alle gerechten. De ingeblikte variant is meestal de grotere soort. Hoewel het een aanrader is om altijd een paar blikken kikkererwten in huis te hebben is de smaak en de textuur van geweekte en gekookte erwten beter. Mochten er teveel kikkererwten zijn gekookt, vries ze dan in. Het is handig om gare kikkererwten in de vriezer te hebben liggen want, zoals gezegd, zijn ze lekkerder dan die uit blik. 

Kikkererwten bereiden

De eerste manier start met het weken van de erwten in ruim water: laat de erwten minstens zeven centimeter onder water staan. Ga uit van ongeveer 8 tot 12 uur (of een nacht). Het is niet erg als de erwten te lang weken, want ze zullen niet zacht worden. Na het weken moeten de erwten ongeveer een uur koken met een beetje zout erbij. Het lekkerste is om dit in het weekvocht te doen, maar het kan ook in ‘vers’ water. Ook dit kan langer (of korter) duren, afhankelijk van de kikkererwt. Houd het waterpeil in de gaten opdat de erwten niet droogkoken. Mocht er schuim ontstaan tijdens het koken, dan kan dit met een schuimspaan weggehaald worden zodat het kookvocht helderder blijft. Ook is het lekker om een uitje of laurierblad mee te koken met de kikkererwten, hierdoor nemen ze extra smaak op. 

De tweede manier is het direct koken van de kikkererwt. Kook de erwten in ruim water meer dan 2 uur, tot ze gaar zijn. Op deze wijze bereid zullen de erwten iets minder smaak hebben dan wanneer ze eerst zijn geweekt. In beide gevallen is het niet erg als de erwten te lang koken, zolang ze maar voldoende water hebben. Een kikkererwt is zeer tolerant en bijna niet kapot te krijgen. 

Een derde methode brengt de kikkererwten eerst aan de kook in hun weekvocht. Vervolgens gaat het vuur eronder uit en laat je ze weken zolang er tijd is alvorens ze te koken. 

Na het koken moeten de kikkererwten worden afgegoten, het is vaak handig om wat van het vocht te bewaren voor later in het recept. Na het weken en koken zullen er soms velletjes op de kikkererwten zichtbaar zijn. Sommige mensen verwijderen deze omdat dit er mooier uitziet en omdat de smaak dan iets geconcentreerder is. Wij verwijderen deze niet; er zitten ook veel voedingswaarden in de velletjes. Mocht u dit toch willen doen; na het koken (en afgieten, kookvocht bewaren) de kikkererwten in een bak met koud water doen. Dan de erwten tussen de handen zacht wrijven. de velletjes komen nu los en komen boven drijven en kunnen makkelijk worden afgeschuimd.