Nivik

Kikkererwten met spinazie vormen een goede combinatie. Er bestaan dan ook talrijke recepten waarin deze ingrediënten worden gecombineerd. Nivik (ook wel nivig) is een simpel recept dat uit Armenië komt.

Aantal personen:

6

Bereidingstijd:

45 min (naast weektijd van kikkererwten)

Categorie:

hoofdgerecht

 

Introductie

Over dit recept

In buurlanden van Armenië landen zijn vergelijkbare bereidingen te vinden. Claudia Roden beschrijft deze combinatie in haar Joodse kookboek; épinards aux pois chiches, als een typisch Sefardisch gerecht dat met nieuwjaar werd gegeten. De kikkererwten betekenen overvloed, en de spinazie staat voor vernieuwing. 

Bijzonder is dat er weinig verschil is in bereidingswijzen tussen Armenië en Spanje. Het gaat om al dan niet gebruik van tomatenpuree of tomaten en het gebruik van suiker en citroensap. In Griekenland wil men er nog wel eens vers gesneden dille aan toevoegen; ook een aanrader.

Ingrediënten

  • 250 gr kikkererwten, geweekt en gekookt
  • olijfolie
  • 2 uien
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout
  • versgemalen peper
  • 750 gr spinazie
  • citroensap
  • 75 gr krenten
  • 75 gr walnoten, gehakt

Bewaar wat van het kookvocht van de kikkererwten. Fruit de ui in de olijfolie en voeg hierna de geconcentreerde tomatenpuree, suiker, zout en versgemalen peper toe. Meng dit met de kikkererwten en wat van het kookvocht, zodat het geheel niet droog kookt. Was de spinazie en hak deze daarna in grove stukken. Doe ze bij het kikkererwten mengsel en kook alles zachtjes ongeveer tien minuten in een pan met deksel erop. Houd de hoeveelheid vocht goed in de gaten; het moet niet te nat zijn (het is geen soep), maar zeker ook niet te droog. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en citroensap. 

Een lekkere variatie is de toevoeging van krenten en walnoten vlak voor het opdienen van het gerecht. Lekker met brood en, bijvoorbeeld, een (komkommer)salade.

Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!