Farinata
Farinata, socca, karantita….het lijkt allemaal op elkaar en is toch ook verschillend. Farinata is hier bestrooid met ui en rozemarijn. Het resultaat is een zeer romig, puddingachtig gerecht. In Italië wordt het als tussendoortje gegeten. ‘Hier’ zal het eerder als vervanger van aardappel of rijst worden ingezet
Aantal personen:
6-8
Bereidingstijd:
10 min + 60min + 20 min
Categorie:
Deeggerecht
Introductie
Over dit recept
Farinata is een Italiaans gerecht, met name in Ligurië wordt het vaak gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het nogal lijkt op Socca, dat in Nice wordt gemaakt (Ligurië ligt in de elleboog van Italië aan de middellandse zee en grenst aan Frankrijk). Beide gerechten vinden hun basis in kikkererwtenmeel en water. In italië is het ook wel bekend onder de naam ‘torta di ceci, of ‘faïna alla genovese’, met lokaal kleine verschillen. In de oudheid werd de farinata wel met stokvis vlokken bestrooid. In Savona wordt de farinata bestrooid met uiringen of rozemarijn. Hier gebruiken we ze beide; heerlijk! En niet stiekem iets minder olijfolie doen; dat geeft het juist een heerlijke, smeuïge, bijna ei-achtige smaak en consistentie.
Ingrediënten
-
250 gr kikkererwtenmeel
750 ml water -
1 tl zout
-
75 ml olijfolie
-
1 uitje, in ringen
-
takje verse rozemarijn, de blaadjes eraf gehaald en in stukken gesneden
Verder nodig:
-
platte bakvorm
Maak een mooi, glad beslag van kikkererwtenmeel met het water. Het makkelijkst gaat dit met een handmixer; kikkererwtenmeel klontert snel. Laat het beslag dan enkele uren tot een nacht met rust.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer er dan de olie, het zout en de rozemarijn door. Vet de vorm in met olie, giet het beslag erin en strooi de uiringen eroverheen. Zet de vorm in de warme oven. De Farinata moet ongeveer 15 tot 20 minuten bakken, totdat het een mooie goudgele kleur heeft gekregen. Bestrooi met peper en zout en snijd de farinata in repen of liever nog ruiten, zoals dat in Italië gebruikelijk is. Doorgaans wordt het als een tussendoortje gegeten. Dan begrijp je ook dat het geen enkel probleem is om pas na negenen aan tafel te gaan, op een dergelijk tussendoortje kun je echt úren voort. Maar je kunt het natuurlijk ook met een salade en een warme groente erbij als hoofdgerecht serveren.
Meer recepten
Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!