Hummus
Dé kikkererwten-klassieker bij uitstek. ‘Het’ recept bestaat natuurlijk niet, maar dit is een heel klassieke variant. Officieel is het een heel gerecht, met brood. Wij eten het doorgaans bij een drankje met wat brood of toast.
Aantal personen:
4
Bereidingstijd:
10 min (naast de voorbereidingstijd voor kikkererwten)
Categorie:
Borrel
Introductie
Over dit recept
Hoe je het woord schrijft is al een discussiepunt; humus, hummus, hoemoes, goemoes, hommos etc. Dat betekent uiteraard dat de bereidingswijze ook enorm veel verschillen kent. De basis bestaat, uiteraard, uit kikkererwten, meestal met tahin, citroensap en knoflook. De oorsprong moet worden gezocht ergens in het midden-oosten. Maar toen Israel claimde dat hummus een typisch Israëli gerecht was, beschuldigde Libanon Israel ervan hun nationale gerecht te hebben geconfiskeerd., hetgeen min of meer culmineerde in een ‘hummus oorlog’. Beide landen hebben geprobeerd de titel te verdedigen met het prepareren van enorm grote hoeveelheden Hummus. Een ordinaire ‘de mijne is groter’ wedstrijd, waarbij op een gegeven moment schalen met 2000 kilo hummus werden gemaakt. Feit is dat het woord Hummus uit het Arabisch stamt; hummus betekent letterlijk kikkererwt. Het oudste bekende recept dateert uit de 13 eeuw en is te vinden in een Egyptisch kookboek. We gaan hier een aantal recepten van hummus geven, maar er is makkelijk op te variëren; peterselie, sumac, komijn, paprika etc kunnen naar eiegn inzicht worden toegevoegd. Hoewel het in het Midden-Oosten vaak al bij het ontbijt wordt geserveerd, komt hummus in Nederland vaak pas later op de dag op tafel. Hier volgt een basis recept van hummus bi tahina We gebruiken gedroogde kikkererwten omdat de smaak van de hummus daarmee een stuk beter is, maar met een blikje op vaarraad maak je natuurlijk heel veel sneller ook een lekkere hummus….Verder maken wij het ons makkelijk door een keukenmachine te gebruiken, maar wanneer je echte purist bent dan maak je hummus in een vijzel waarbij alle ingrediënten worden fijngewreven.
Ingrediënten
-
125 gram gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 300 gr gare erwten)
-
1 teen knoflook
-
5 eetlepels tahin
-
sap van één citroen
-
olijfolie
-
zout en versgemalen peper
-
peterselie en gedroogde paprika
Week en kook de kikkererwten. Giet ze af, maar bewaar wat van het kookvocht. Snijd de teen knoflook heel fijn of doe hem in een knijper. Doe knoflook en kikkererwten in een keukenmachine. Voeg citroensap, een flinke scheut olijfolie, een theelepel zout en wat versgemalen peper toe. Voeg water toe tot de consistentie bevalt. Proef dan en voeg citroensap en/of zout naar smaak toe. Garneer met een takje peterselie en een beetje paprikapoeder.
Meer recepten
Bestel hier Het Kikkererwten kookboek!